DUURZAAMHEID, GEZONDHEID & WELZIJN

BREEAM outstanding

 

Uitstekende prestaties op het gebied van duurzaamheid (energiebesparing, CO2 reductie, goed water- en afvalmanagement) zijn anno nu de voorwaarden voor gezond, bewust en succesvol ondernemen. In het ontwerp en de realisatie van NoMA House is BREEAM Outstanding het uitgangspunt. BREEAM is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk ter wereld.

BREEAM beoordeelt de integrale duurzaamheid van een gebouw en houdt dus rekening met alle mogelijke aspecten en factoren op het gebied van het fysieke gebouw, maar daarnaast ook het beheer en het gebruik ervan – hoe efficiënt en effectief is het gebouw in beheer van bijvoorbeeld energie en water.

 

Management

 

Niet alleen tijdens het ontwerp en de realisatie van NoMA House wordt actief gestuurd op een duurzaam gebouw, maar ook in de exploitatie fase. Zo worden op de bouwplaats zoveel mogelijk maatregelen getroffen om de milieu-impact van de bouwplaats te minimaliseren. Na ingebruikname worden de prestaties van gebouwgebonden installaties en de kwaliteit van het binnenklimaat continu gemonitord en geoptimaliseerd.

 

Energie

 

NoMA House wordt duurzaam verwarmd vanuit het warmtenet in Amsterdam. 100% van de benodigde warmte wordt geleverd vanuit het warmtenet, zodat fossiele bronnen niet benodigd zijn. De daken worden maximaal benut door PV-cellen voor de opwekking van duurzame elektriciteit. LED verlichting, aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing zorgen voor verdere reductie van het energieverbruik.

Transport

 

NoMA House ligt direct naast Station Amsterdam Zuid en is dus met openbaar vervoer optimaal bereikbaar. Daarnaast worden op locatie ruime voorzieningen voor fietsers getroffen en zijn inpandig oplaadpunten voor elektrisch vervoer aanwezig.

Water

 

Waterverbruik wordt zo veel mogelijk voorkomen door o.a. het toepassen van doorstroombegrenzers op alle tappunten.

Waternet is het waterbedrijf voor Amsterdam en omstreken. Het kraanwater in Amsterdam is van de hoogste kwaliteit en wordt dagelijks gecontroleerd. Klik hier voor een vergelijken van het drinkwater met de wettelijke eisen.

Materiaal

 

Bouwmaterialen hebben een duurzame herkomst. Zo is al het toegepaste hout voorzien van een FSC-keurmerk. In het kader van BREEAM worden alle materialen getoetst aan de milieu-impact en de schaduwkosten.

Afval

 

Tijdens de bouw worden afvalstromen gescheiden en wordt zoveel mogelijk materiaal gerecycled. Ook ná ingebruikname wordt afval gescheiden ingezameld en afgevoerd.

 

Verlichting

 

Volgens verschillende studies verstoort een kleine hoeveelheid kunstlicht het slaap-waakritme van mensen. Een donkere slaapkamer is daarom belangrijk voor een goede nachtrust. Meer informatie is te vinden op de volgende websites:

  • Sleep.org
  • Arup.com
  • Sleepfoundation.org

 

Vervuiling

 

De emissie van schadelijke stoffen door het gebouw wordt zoveel mogelijk voorkomen. De geluiduitstraling van het gebouw naar de omgeving voldoet aan de strenge eisen van BREEAM.

Gezondheid

 

NoMA House maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht en verse lucht in het gebouw. Dit maakt van NoMA House een gezond gebouw met een hoogwaardig comfort (klimaatklasse A). Emissie van schadelijke stoffen wordt actief voorkomen door de juiste keuzes van materialen in en aan het gebouw.

Geestelijke gezondheid is de gezondheid van je geest. Als je aan gezondheid denkt, denk je aan je lichaam, je conditie, je fysieke gezondheid. Als je fitter wilt zijn, ga je meer sporten, ga je eerder naar bed, stop je met roken en eet je gezonder. Maar wist je dat de zorg voor je geest net zo belangrijk is? Want als je niet alleen lekker in je vel zit, maar je ook geestelijk goed voelt, dan functioneer je beter, sta je positiever in het leven, ben je minder gestrest en kun je beter omgaan met problemen (bron ggd).

 

Algemene informatie over health en wellbeing:

Suggesties voor health en wellness support:

Overheid en instellingen:

 

 


 

SUSTAINABLE FACTS

Terrein oppervlakte (cf. NEN 2580) 2.700 m2 bvo
Omvang project (cf. NEN 2580) 18.574 m2 bvo

 

OMVANG AFZONDERLIJKE FUNCTIES (cf. NEN 2580)

Kantoorruimte 13.418 m2 go
Commerciële ruimte 612 m2 go
Parkeren 2477 m2 go
Verkeersruimte 1.618 m2 go
Opslagruimte 423 m2 go

 

WARMTE

Verwachte energievraag 45 kWh/m2 bvo
Verwacht verbruik fossiele brandstoffen 0 (stadsverwarming)
Verwacht verbruik duurzame energiebronnen 45 kWh/m2 bvo

 

KOUDE

Verwachte energievraag 40 kWh/m2 bvo
Verwacht verbruik fossiele brandstoffen 0 (koudenet)
Verwacht verbruik duurzame energiebronnen 40 kWh/m2 bvo
Verwacht verbruik van elektriciteit (gebouwgebonden: ventilatie/verlichting) 23 kWh/m2 bvo
Verwacht verbruik van duurzame bronnen (PV) 1 kWh/m2 bvo
Verwacht waterverbruik 4,5 m3/persoon/jaar

 

Realisatie 2015 – 2017
Programma circa 13.700 m2 vvo
kantoor-, vergader-, horeca-, en retailruimte, alsmede ondergronds parkeren

 

Architect Dam & Partners
Adviseur duurzaamheid DWA

 


 

Download BREEAM OUTSTANDING PDF (NL)